Per què llegir còmic? 5 raons per incentivar la seva lectura entre l'alumnat.

Aquest curs hem estrenat a la plataforma les lectures de còmics, manga i llibres il·lustrats. Fins ara, havien estat una minoria i des d’ençà de setembre hem fet una aposta important per aquest tipus de lectura. En moltes ocasions, ens trobem amb la pregunta de si la lectura d’un còmic és tan vàlida com la lectura de qualsevol altra tipus de llibre o obra literària. A Legiland, tenim clara la resposta i, per això, creiem que han de formar part del nostre catàleg. De fet, i com s’ha demostrat, tenim a un bon percentatge d’alumnes enganxats als còmics que ens demanen ampliar el catàleg. Però què té el còmic (el manga i llibre il·lustrat) què genera aquest interès? Per què llegir còmic?

És un tipus de literatura amb un llenguatge atractiu i proper als gustos dels alumnes. Els nostres infants i joves tenen més que assumit el llenguatge audiovisual com a part del seu coneixement. Els còmics i la resta treballen el llenguatge escrit i visual i ho fan de manera similar a l’audiovisual en la forma de narrar, la seqüenciació i altres recursos. Per tant, és una lectura molt en la línia dels seus propis coneixements i interessos.

-La combinació de text i il·lustració afavoreix el gust per la literatura i l’art. Cada còmic, manga i llibre il·lustrat té el seu propi estil. Això permet a l’alumnat  desenvolupar el gust cap a la lectura i la sensibilitat envers la part gràfica i artística d’aquestes obres i fomentar el criteri propi. I a més a més, el còmic és un llenguatge amb el qual podem fomentar i treballar les intel·ligències múltiples (intel·ligència espacial i intel·ligència lingüística).

Proposen temàtiques diverses i diferents nivells de lectura. El còmic no és un gènere en si -encara que ho sembli-. En realitat, el còmic és una tècnica narrativa i, per tant, es pot plantejar en diferents tipus de gèneres i, per tant, també de temàtiques. A Legiland podeu trobar mangues de ninges com Naruto, d’investigació policiaca com Detectiu Conan, d’aventures iniciàtiques com els còmics Los Diarios de Cereza, però també de temàtiques més contundents com, per exemple, la guerra amb Maus o Persépolis o el bulling amb Jane, el zorro y yo. El còmic no és una obra dirigida exclusivament a un públic infantil, sinó que té un llarg recorregut a la nostra vida. Hi ha còmics per a totes les edats i gustos. I és que el còmic, el manga i el llibre il·lustrat són quelcom més que quatre dibuixos.

És una lectura amena i fàcil de seguir que pot enganxar a aquells alumnes que a priori no mostrin interès per la lectura. Hi ha alumnes a qui llegir els suposa un esforç i més si els hi plantegem lectures d’obres clàssiques o més denses. Si un llibre està acompanyat d’il·lustracions, la lectura resulta més àgil i dinàmica per aquest tipus d’alumnat. De fet, moltes editorials apostes per incloure-les a les seves obres com un reclam atractiu.

La seva lectura s’ha utilitzat en alumnes que pateixen algun tipus de dèficit d’atenció o dislèxia. Per raons comentades anteriorment i d’altres com les imatges, la forma de lectura o la tipografia, algunes escoles, associacions i mestres utilitzen aquest tipus de lectura amb alumnes que tenen problemes de comprensió lectora, dèficit d’atenció o dislèxia. Juntament amb els llibres de lectura fàcil són una bona eina per apropar a aquests infants i joves a la lectura integrant-los en les dinàmiques de l’aula.

I tu ja li has donat una oportunitat al còmic?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Estàs pensant en el curs vinent?Sol·licita una demostració de Legiland →

Descobriu-ne més des de Legiland

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint