El primer pas és oferir als alumnes un generós i atractiu sortit de llibres i recursos. D'aquesta manera, aconseguiràs que guanyin en autonomia i siguin capaços de descobrir el seu propi itinerari lector.
L'objectiu principal del professorat ha de ser el d'orientar a partir de l'observació, les dades objectives i el diàleg amb cada un dels lectors.
Mantenir a l'alumne motivat és un dels majors reptes de la lectura escolar i, possiblement, el que més temps i energia exigeix. Ningú no pot fer-li front en solitari.
Descobreix el mètode per a convertir als teus alumnes en lectors autònoms, motivats, habituals i competents.
Les ciències cognitives assenyalen que, en tot acte d'aprenentatge, quan se'ns dóna la possibilitat d'escollir, mostrem més predisposició per aprendre.
Experts en didàctica lingüística coincideixen en el fet que la millor manera de promoure l'hàbit lector és apropant a cada nen lectures que captin el seu interès i que estiguin alineades amb el seu nivell de competència lectora.
A Legiland hem fet una selecció de 700 títols i els hem classificat i ordenat segons diferents criteris: edat, idioma, gènere, temàtica. Cada alumne té la possibilitat de configurar la seva pròpia biblioteca en funció dels seus interessos i gustos.
La lectura s'ha d'entendre en el seu sentit més ampli i per això no s'ha de limitar a la literatura de ficció. És recomanable incorporar un altre tipus de continguts com articles de divulgació, que exigeixen menys temps, aporten coneixements, desperten la curiositat i estimulen el debat a l'aula.
S'han de facilitar eines i recursos perquè els lectors aprenguin a ser autònoms per escollir les seves lectures, adaptant-se als seus gustos, ritme, nivell i moment vital.
BUSCADOR
FILTROS
LISTAS
OPINIONES
COMUNIDAD
FAVORITOS
BIBLIOTECA
MEDALLAS
SELECCIONES
RECOMENDADOS
Vols conèixer el catàleg de lectures?
L'orientador es basa en el coneixement del seu grup de lectors per oferir una selecció de títols ajustada a ells i evolucionar-la en funció de la progressió individual.
Disposar d'informació fiable i rellevant en el moment oportú és necessari per poder portar a terme una bona orientació als alumnes.
La informació permet actuar de forma personalitzada, atenent la diversitat de nivells, ritmes i gustos de cada lector.
No és necessari que tots llegeixin un mateix llibre per treballar una temàtica, l'estructura narrativa, un moment històric o un gènere. Donar a escollir entre una selecció prèvia feta per tu, acaba esdevenint molt més motivador per a ells i més enriquidor per a tots.
“El descobriment de Legiland ha suposat un gran impuls pel nostre projecte lector. Gràcies als qüestionaris que els alumnes resolen en acabar cada capítol, podem obtenir dades fiables i concretes sobre la seva comprensió lectora i aplicar mesures de reforç en els casos en què és necessari.
Cristina Heras,
Coordinadora del Projecte "Temps de llegir" de l'Institut Joaquima Pla i Farreras, Sant Cugat del VallèsVols saber quina informació específica obtindràs amb Legiland?
L'objectiu principal d'un professor en relació amb la lectura hauria de ser el d'eliminar –o com a mínim, reduir- la frustració i transformar-la en quelcom fàcil i plaent.
Per aconseguir que la lectura sigui una activitat que vingui de gust, és important aplicar estratègies que dignifiquin al lector, recompensin el seu esforç i facin que se senti part d'una comunitat amb la qual compartir i progressar.
PUNTOS
NIVELES
EQUIPOS
RANQUINGS
AVATAR
MEDALLAS
RETOS
DIPLOMAS
Reptes i activitats
Escoltar els interessos dels joves lectors i apropiar-se del seu llenguatge és clau per arribar a dissenyar activitats i reptes estimulants en línia amb els objectius del currículum.
Gamificació
Jugar és una acció lliure i espontània, una important font de progrés i aprenentatge, plaer i satisfacció. El joc és un ingredient motivacional que afavoreix l'aprenentatge i ajuda a crear un entorn educatiu més estimulant. La gamificació vinculada a la lectura té efectes visibles i sorprenents.
Una de les maneres més efectives de motivar als estudiants és aconseguint que les seves accions impactin en el món real, per exemple: crear nous textos, editar un llibre, ajudar a altres lectors a descobrir lectures, convertir-se en booktubers o formar part del jurat d'un important premi literari.
“L'alumnat de 1r d'ESO, amb curiositat per les diferents oportunitats que li dóna el sistema, han gaudit de la lectura, han acceptat reptes que creien impossibles com, per exemple, guanyar el concurs de contes i ha motivat a molts nens i nenes a trobar-li una utilitat al fet de llegir pel plaer de llegir.”
Elena Balaguer
Institut-Escola Les VinyesVols saber quina informació específica obtindràs amb Legiland?
Legiland facilita que l'alumnat pugui accedir a les lectures en el format que vulgui: digital o paper.
Lectura digital
Els articles i textos breus, a més dels clàssics, estan disponibles a la plataforma en format digital. Per la resta de lectures, facilitem l'accés al contingut a través de les biblioteques digitals públiques sempre que aquest existeixi.
Lectura en paper
Legiland fomenta la lectura en paper i les biblioteques escolars presencials. No només és possible adquirir llibres en paper per la biblioteca escolar a través nostre, sinó que facilitem l'enllaç per cada títol al catàleg de les biblioteques públiques.
El mètode Legiland ajuda a potenciar la biblioteca escolar com espai per a descobrir, llegir i compartir les lectures.
"Legiland ha augmentat molt el nombre de llibres prestats i de sol·licituds, per part de l'alumnat, de la inclusió de certs títols a la plataforma, demostrant d'aquesta manera un augment de l'interès en la lectura com a elecció pròpia i font de plaer."
Víctor González
European International School of BarcelonaDescobreix com podem ajudar-te a fomentar la lectura